Rasvoista vielä

31Lok06

Ei taida tulla oikein kunnon tappelua näiden pöytärasvojen paremmuudesta. Kyselin transrasvoista Unileveriltä ja Valiolta ja sain yllättäen vastauksia.

Flora margariinit:

Kasvirasvoja voidaan kovettaa eri tavoilla. Voidaan käyttää osittain kovetettua kasvirasvaa, osa kovetettua kasvirasvaa ja kovetettua kasvirasvaa. Transrasvahappoja syntyy, kun kasvirasvaa osittain kovetetaan. Tässä kannattaa kiinnittää huomiota termiin osittain.

Nykyaikainen margariiniteollisuus käyttää menetelmiä, joissa transrasvahappoja ei synny. Mitkään Unileverin margariineista (Flora, Becel ja Becel pro.activ) eivät sisällä osittain kovetettua kasvirasvaa eivätkä näin ollen transrasvahappoja.

Eläinrasva, kuten esim. voi, sisältää transrasvahappoja jo itsessään noin 4-5 %. Osittain kovetetussa kasvirasvassa niitä on noin 0-1 %.

Osittain kovetettua rasvaa käytetään teollisuudessa mm. ranskalaisissa perunoissa, kasvirasvajäätelöissä, kekseissä, popcorneissa. käytetään osittain kovetettua kasvirasvaa, se tulee ilmoittaa tuoteselosteessa.  (Onkohan tämä joku laki vai suositus? Toim. huom.)

Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan normaalia sekaravintoa nauttivat ihmiset saavat ruoasta erittäin pienen määrän transrasvahappoja, noin 0,5% saadun kokonaisrasvan määrästä.

Valio:

Valion rasvoissa ei käytetä kemiallisesti kovetettuja rasvoja lainkaan. Maitorasvassa on luonnostaan pieni määrä transrasvahappoja, mutta ne ovat erilaisia kuin kemiallisessa kovetuksessa syntyvät transrasvahapot. Transrasvojen haitalliset vaikutukset terveyteen on osoitettu juuri kemiallisesti kovetetuilla, ei luonnollisilla transrasvoilla.

Että näin. Edelleenkin uskallan molempia käyttää leivän päällä. Voimariini vain on paremman makuista. Tästä ei voi kiistellä.

Satuin tässä eilen katselemaan telkusta BBC:n uutisia ja siellä oli juttua mielenosoitksesta jossa ihmiset heilutteli kylttejä transrasvojen käyttöä vastaan. Näin se demokratia toimii. Asiantilaan tulee muutoksia vasta kun väkijoukot sitä vaativat. Suuryritykset toimivat vasta kun saavat huonoa julkisuutta. Kentucky Fried Chicken on ilmoittanut luopuvansa transrasvojen käytöstä valtaosassa tuotteissansa. Mäkkäri on miettinyt  asiaa jo neljä vuotta, mutta kun ei riittävää painetta muutokseen ole ollut, niin vieläkin etsivät sopivaa paistin- ja leivinrasvaa. Tässä Hesellä olisi loistava tilaisuus toimia edelläkävijänä. Oletan tietysti, että transsit on käytössä Heselläkin. Tuotekehitysosastot elintarviketeollisuudessa toimikaa!

If fast food is bad, trans-fat is evil. What it does is increase the damaging cholesterol content of a meal, clogging up arteries and increasing the risk of a heart attack. BBC NEWS

Mainokset


No Responses Yet to “Rasvoista vielä”

  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: