Voihan transrasva

26Lok06

Usimmassa Juoksija-lehdessä oli kannanotto voin puolesta. Christer Sundqvistin kirjoittamassa jutussa oli puntarissa voin luonnolliset transrasvat ja margariinien kemiallisesti valmistetut transrasvat.

Voin sisältämät transrasvat ovat pääsääntöisesti hyvin terveellisiä. Esimerkiksi voin sisältämä CLA, jota ihminen ei itse pysty valmistamaan, on luonnon oma transrasva, joka on todettu hyvin terveelliseksi. Se ehkäisee sydän- ja verisuoniteuteja, vahvistaa lihaksia ja luustoa, ehkäisee syöpää ja mahdollisesti myös laihduttaa. Kemiallisesti valmistetut transrasvat ovat osoittautuneet epäterveellisiksi ja niitä on pyritty voimakkaasti vähentämään. Nykyään vain teollisuuden käyttämissä leivontamargariineissa on enää merkittäviä transrasvamääriä jäljellä. Kasvisrasvajäätelö, valmiit kakkupohjat, sipsit – paha, paha, paha.

Jotenkin ajattelin ensin, että tässä olisivat olleet vastakkain pöytämargariinit ja Voi (tai Oivariini), siis mitä leivän päälle laitetaan, mutta varsinaisesti kantaa otettiin vain voin terveellisyyden puolesta ja se nostettiin takaisin taisteluun ihmisten sydämmistä (..siis niinku silleen hyvässä mielessä ja kohtuudella käytettynä). Itseltäni kaapista löytyy molempia ja Floorassa on tyydyttyneitä rasvoja peräti 23%, mutta tuoteseloste ei kerro transrasvoista mitään. Niitä ei kai ole. Eihän? Ainakaan merkittävässä määrin. Miten on? Mitä vastaa Flooran puollustajat?

Julistan kaksintaistelun: Floora vastaan Oivariini. Kaikki faktat viivalle, niin katotaan mistä ne rasvat on tehty. Veikkaan, että faktoistakin löytyy makuasioita.

Transrasva – Wikipedia

Christer: Tätä eivät suuret elintarvikeyhtiöt halua sinun tietävän
Christer: Apinakin sen tietää – transrasvat lihottavat
Christer: Transrasvat puhuttelevat Pohjoismaissa

Mainokset


3 Responses to “Voihan transrasva”

 1. Voi on terveellistä.

  Haluatko lyhyen vai pitkän selityksen?

 2. 2 js

  Huh.. Tätähän ihan säikkyy kun joku kommentoi.

  Voi on aika ristiriitainen aihe. Itse olen niitä, jotka meni täysin retkuun silloin Pohjois-Karjala-projektin aikaan, kun voi, kerma ja rasvainen maito piti karsia pois ruokavaliosta. ”Voilla leivottu” ei ollut enää hyvä mainoslause. Tilalle tulivat rasvaton maito ja margariini. Empä tiedä oliko muutos sen paremmin huono kuin hyväkään, mutta jotenkin jälkeen päin ihmetyttää miten voin demonisoiminen meni niin hyvin läpi. Ylipainoisille muutos saattoi olla hyväkin, jos kokonaisrasvankulutus laski. Ongelmahan ei niinkään ollut itse voi, vaan ehkä ennemminkin sen liikakäyttö. Oli sitten niitäkin, jotka eivät menneet halpaan. Ukki sanoi, että margariini ei ole hyväksi ihmiselle kun se ei ole luonnollista.

  ”Nykyään vain teollisuuden käyttämissä leivontamargariineissa on enää merkittäviä transrasvamääriä jäljellä.” Mitenkähän oli silloin, kun mikä rasva tahansa, kunhan se vain ei ollut voita, menin kaupaksi. Jonkun puolueettoman tahon pitäisi tutkia veikö voista siirtyminen silloisiin margariineihin kansan itseasiassa ojasta allikkoon.

 3. Tämä oli hyvin sanottu:

  ”Jonkun puolueettoman tahon pitäisi tutkia veikö voista siirtyminen silloisiin margariineihin kansan itseasiassa ojasta allikkoon.”

  Tässä olisi verovaroin ylläpidetylle Kansanterveyslaitokselle tärkeä rooli. Nykyinen pääjohtaja ja suurin osa henkilökunnasta on rähmällään margariiniteollisuuden suuntaan. Se näkyy omien tutkimusten painotuksissa ja toisaalla tehtyjen tutkimustulosten tulkinnoissa. Tähän asiaan toivoisi muutosta viimeistään sitten kun nykyinen pääjohtaja menee eläkkeelle.

  En minäkään voita neuvo kilokaupalla syömään, mutta se ajojahti mikä syntyi kirjoitettuani *neutraalin* näkemyksen meijerivoista eräässä urheilulehdessä, on aiheuttanut minulle kohtuuttoman paljon hankaluuksia.

  Olen puuhaamassa vähän laajempaa selvitystä meijerivoista, joten voit ehkä lähivuosina nähdä minun kirjoituksiani voista omilla blogisivuillani ja terveyslehdissä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: